Loading...

2. ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΤΩΝ ΑΝΑΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΥΤΟΛΥΤΡΩΣΗ

  1. ΣΤΟ ΑΣΑΝΣΕΡ ΤΩΝ ΑΝΑΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΔΙΔΑΣΚΑΛΩΝ

Οι πιο γνωστοί «Διδάσκαλοι» στη Θεοσοφία

Οι επιστολές των Α.Δ.

Σύγχρονα «τέκνα» των Α.Δ.

Ο Ιησούς Χριστός και οι Α.Δ.

 

Σύμφωνα μ’ ένα μύθο, υπάρχει κάπου στον κόσμο μία ομάδα «τέλειων» ανθρώπων που κατέχουν εξαιρετικές φυσικές δυνάμεις και έχουν φτάσει σε ανώτερο επίπεδο συνείδησης. Η ομάδα αυτή, που εδρεύει κατά καιρούς σε διάφορες μυστικές τοποθεσίες, όπως στο Θιβέτ, είναι γνωστή ως Απόκρυφη Ιεραρχία ή Μεγάλη Λευκή Στοά ή ΜεγάληΛευκή Αδελφότητα [«Μυστικές Εταιρείες», εκδ. Αρχέτυπο]. Με τη Θεοσοφία της Μπλαβάτσκι εξαπλώθηκε η σχεδόν μεσσιανική πίστη στην ύπαρξη μίας ιεραρχίας «αναληφθέντων Διδασκάλων» (Α.Δ.) που μεταδίδουν ενέργεια και γνώση στη Γη. Στην πίστη αυτή στηρίχτηκαν στη συνέχεια πολλά παρακλάδια και ρεύματα για να δικαιολογήσουν την προέλευση των διδασκαλιών τους και την ελπίδα για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Πριν την ίδρυση της Θεοσοφικής Εταιρείας (ΘΕ) το 1875, η Μπλαβάτσκι ονόμαζε το καθοδηγητικό της πνεύμα με το κοινό όνομα John King. Την ίδια περίοδο ο John King μιλούσε και σε άλλα μέντιουμ στις ΗΠΑ, καθώς ήταν η εποχή της εκρηκτικής άνθησης του πνευματισμού. Μετά το 1875 προστέθηκαν πολλοί άλλοι πνευματικοί καθοδηγητές. Οι γνώμες διίστανται για το ποια ενσώματη ή ασώματαη μορφή έχουν αυτοί οι «μαχάτμας», αν δηλαδή είναι (ακόμη) ενσαρκωμένοι ή εξαϋλωμένοι. Ακόμη και μέσα στους θεοσοφικούς κύκλους αμφισβητείται η ύπαρξη αναληφθέντων, υπερκόσμιων όντων που υποτίθεται ότι ζουν στα Ιμαλάια. (Miers)

Η παράξενη ιστορία της γοητευτικής, πολυμαθούς και αντιφατικής μαντάμ Μπλαβάτσκι είναι ήδη γνωστή σήμερα σε πολλούς και η σχέση της με τους Μύστες Διδασκάλους της έχει ερευνηθεί σε βάθος από τον ερευνητή Πωλ Τζόνσον. Ο Τζόνσον πιστεύει ότι οι Διδάσκαλοι της Μπλαβάτσκι είναι ιστορικά πρόσωπα, που έζησαν στην εποχή της. Τα πρόσωπα αυτά η ίδια τα «έντυσε» με κατάλληλες «μεταμφιέσεις» και παράξενα ψευδώνυμα, με τα οποία εισέβαλαν όχι μόνο στο θεοσοφικό μύθο, αλλά και σε ολόκληρο το σύγχρονο μυστικισμό.

Σύμφωνα με τον Τζόνσον, ο Μορύα ήταν κάποιος μαχαραγιάς του Κασμίρ που το πραγματικό του όνομα ήταν Ρανμπίρ Σιν, ενώ ο Κουτ Χούμι ήταν ένας πνευματικός ηγέτης των Σιχ με το όνομα Σιρντάρ Τακάρ Σιν Σαντχανβάλια. Ο Τζόνσον εξακρίβωσε την ταυτότητα και άλλων Διδασκάλων, όπως του Μάχα Τσόχαν και του Τζβαλ Κουλ της Αλίκης Μπέιλυ, σε Σιχ ή μουσουλμάνους γκουρού και ηγέτες της εποχής εκείνης. [«Μυστικές Εταιρείες», Ν. Θεοδοσιάδης]

Την εποχή της Μπλαβάτσκι (HPB), ισχυρίζονταν ότι οι Διδάσκαλοι κατοικούσαν στο Shigatse του Θιβέτ, όμως οι επιτόπιες έρευνες δεν βρήκαν καμία απόδειξη. Στη συνέχεια δόθηκε η εξήγηση ότι οι Α.Δ. δεν έχουν κανονικό ανθρώπινο σώμα και εκτός αυτού μόνο με ενόραση μπορεί κάποιος να τους δει. Πάντως ο ύψιστος στόχος ενός θεόσοφου της Εσωτερικής Σχολής είναι να έρθει σ’ επαφή μ’ έναν Α.Δ. νοερά ή και προσωπικά και να γίνει δεκτός ως μαθητής τους.

Στην εσωτερική λογοτεχνία βρίσκουμε τη Σαμπάλα, μια μυστική υπόγεια πόλη στα έγκατα της Γης την οποία πάρα πολλοί αναζήτησαν μα ποτέ δεν βρήκαν. στην έρημο Γκόμπι, στο Θιβέτ, στο Αφγανιστάν και στα βουνά Κουν-Λαν της Κίνας. Υπάρχουν και κάποιες φήμες που υποστηρίζουν πως η Σαμπάλα συνδέεται μέσω υπογείων τούνελ με το παλάτι Ποταλα στη Λάσα. Ο Ρώσος μυστικιστής και ζωγράφος Νίκολας Ρόεριχ (1874-1947), σε κάποιο ταξίδι του από τη Μογγολία στην Ινδία, λέγεται πως συνάντησε έναν λάμα, που του εξήγησε πως η Σαμπάλα είναι στην πραγματικότητα μια άλλη διάσταση, που μόνο όσοι είναι πνευματικά έτοιμοι μπορούν να βρουν.

Η Σαμπάλα θεωρείται από τους μυστικιστές ως ένα υψηλό στάδιο συνείδησης, που από εκεί τα πλέον εξελιγμένα μέλη της Απόκρυφης Ιεραρχίας (οι Διδάσκαλοι) επικοινωνούν μεταξύ τους και μεταβιβάζουν στους «πράκτορές» τους, σε ολόκληρο τον κόσμο, οδηγίες σχετικά με το Θείο Σκοπό και την εκτέλεσή του στη γη, αυτό που είναι γνωστό στους σπουδαστές του εσωτερισμού ως το «Σχέδιο». [Πηγή: «Μυστικές Εταιρίες» σελ. 117].

Σύμφωνα με την HPB οι Α.Δ. διαθέτουν μία σχεδόν θεϊκή παντογνωσία και παντοδυναμία. Μπορούν να διαβάσουν τις σκέψεις όλων των ανθρώπων και να τις επηρεάσουν, η ψυχή τους μπορεί ν’ αφήσει το σώμα και να μεταφερθεί αστραπιαία σ’ έναν άλλον πλανήτη κ.ο.κ.

Ο Ρ. Στάινερ έγραψε το 1910 γι’ αυτούς: «Οι επιστολές τους δεν έχουν γίνει ακόμη κατανοητές και θα μας τρέφουν ακόμη επί μακρόν στο μέλλον. Ανήκουν στις μεγαλύτερες ανακαλύψεις της εξέλιξης της ανθρωπότητας».

Η δε Annie Besant (AB) είχε να πει σχετικά τα εξής: «…πρόκειται για ανθρώπινα όντα που έχουν ολοκληρώσει την ανθρώπινη εξέλιξή τους…

Όσον αφορά στο δικό μας τμήμα του ηλιακού συστήματος, δεν έχουν πια να μάθουν τίποτα, άρα είναι «λυτρωμένοι» όπως λένε οι χριστιανοί ή «απελευθερωμένοι» σύμφωνα με τον ινδουισμό και το βουδισμό… Καταλαμβάνουν τον 5ο βαθμό στη Μεγάλη Αδελφότητα… Τους άλλους τέσσερις καταλαμβάνουν μυηθέντες μαθητές, οι οποίοι ως επί το πλείστον ζουν απαρατήρητοι στον κόσμο και επιτελούν το έργο που τους αναθέτουν οι Α.Δ.». Κατά την ΑΒ ο Ιησούς πέρασε από τον 4ο στον 5ο βαθμό μέσω της βάπτισης.

Οι πιο γνωστοί «Διδάσκαλοι» στη Θεοσοφία

Djwal Khul (DK):

Έλαβε την 5η Μύηση το 1875 και είναι Θιβετιανός. Ο τομέας του ειδικότερα είναι οι θεραπείες. Υπαγόρευε στην HPB ένα μεγάλο μέρος της «Μυστικής Δοξασίας».

Kut Humi (K.H, K.X.) υψηλόβαθμος μύστης, το πεδίο δράσης του είναι η 2η Ακτίς. Προέρχεται από το Κασμίρ της Ινδίας και στα «βαθυγάλανα μάτια του κρύβεται η αγάπη και η σοφία όλων των εποχών».

Morya (M.), κατοικεί στο Shigatse του Θιβέτ

Κυβερνάει την 1η Ακτίνα, της Βούλησης και της Ισχύος, προωθεί την ανθρώπινη εξέλιξη, έχει πολλούς Ευρωπαίους και Αμερικανούς μαθητές και δρα μέσα από πολλές οργανώσεις του εσωτερισμού και του αποκρυφισμού. Αυτός υπαγόρευε στην Μπέιλη σχεδόν όλα τα βιβλία της.

Ιησούς: ζει στη Συρία ως το ενεργειακό κέντρο κάθε δύναμης. Ταξιδεύει συχνά, ιδίως στην Ευρώπη. εργάζεται με τα πλήθη κι έχει πολλούς μαθητές της 6ης Ακτίνας. Όταν ήταν ο εχθρός των χριστιανών, ως Απόλλωνας ο Τυανεύς, έλαβε την 5η Μύηση.

St.Germain ή Rakoczi (R): Το 14ο αι. ενσαρκώθηκε ως Χριστιανός Ροδόσταυρος

(Christian Rosenkreutz), τον 15ο αι. ως Hundyadi Janos, τον 16ο αι. ως μοναχός Robertus, τον 17ο αι. ως Bacon (Francis και Roger) τον 18 αι. ως St. Germain. «Πριν το τέλος του 20ού αι. θα βγει από την απομόνωση και θα εμφανιστεί στο προσκήνιο». Κυβερνάει την 7η Ακτίνα των τελετών μαγείας και καθοδηγεί τα εσωτεριστικά τελετουργικά.

Hilarion: Κυβερνά την 5η Ακτίνα, δηλ. τσόχαν (chohan) των επιστημών. Υπήρξε ο Παύλος από την Ταρσό, ενώ σήμερα ζει ως Κρητικός, όμως κυρίως στην Αίγυπτο. Υποτίθεται ότι υπαγόρεψε το «Φως στην Ατραπό» στη Mabel Collins, πράγμα που αυτή αργότερα διέψευσε.

(όλα τα προηγούμενα από: Bailey, «Initiation», Lorch 1951)

Ειρήσθω εν παρόδω, ότι για κάποιους ακόμη και ο Λένιν συγκαταλέγεται στους ΑΔ!

Το πιστεύω των ΑΔ φαίνεται καθαρά στην επιστολή απ’ το 1881 του Κ.Η. προς τον A.P. Sinnet, το βιογράφο της Μπλαβάτσκι:

«Ούτε η φιλοσοφία μας ούτε εμείς οι ίδιοι πιστεύουμε σ’ έναν θεό και ακόμη λιγότερο σ’ έναν θεό με κεφαλαίο Θ… Η λέξη «θεός» εφευρέθηκε για να περιγράψει την άγνωστη αιτία ενεργειών που ο άνθρωπος θαύμαζε ή φοβόταν χωρίς να τις καταλαβαίνει. Εμείς όμως υποστηρίζουμε και είμαστε σε θέση να το αποδείξουμε ότι γνωρίζουμε αιτίες και αιτιατά. Ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να επιμείνουμε ότι δεν υπάρχει κανένας θεός ή θεοί από πίσω τους» (Από: A.T. Barker, The Mahatma Letters, London 1923).

(Όλα τα προηγούμενα από το Λεξικό Απόκρυφης Γνώσης (Λ.Α.Γ.) του Η.Ε. Miers)

Οι επιστολές των Α.Δ.

Επιστολές των Μαχάτμα υποτίθεται ότι έλαβαν η Μπλαβάτσκι και ορισμένοι γνωστοί της, όπως ο Όλκοτ. Πάντως ο γραφικός χαρακτήρας σε όλες σχεδόν ήταν της HPB.

(Επιστολές έλαβε και η Μπέιλη, των οποίων δεν δημοσιεύτηκαν όμως ποτέ τα πρωτότυπα).

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία επιστολή του Κ.Χ. προς τον Σινέτ, όπου εξηγεί τη διαδικασία της υπαγόρευσης, επισημαίνει ότι «συμβαίνει υπό τον όρο ότι ο εξωτερικός άνθρωπος είναι απόλυτα ή εν μέρει υπό παράλυση». [«Μυστικές Εταιρείες», σελ. 122].

Κατά τα λεγόμενα της ίδιας της HPB, είχε ήδη από παιδί ανεπτυγμένες ικανότητες μέντιουμ και παντού γύρω της παρουσιάζονταν πνευματιστικά φαινόμενα. (Επίσης ήταν πολυγραφότατη-ως έφηβη- με την αυτόματη γραφή. Οπωσδήποτε αυτές οι ικανότητες της δεν ήταν αξιοζήλευτες, δεδομένου ότι προφανώς δεν τις είχε υπό τον έλεγχό της.

Ως επακόλουθο, συχνά η συμπεριφορά της ήταν αντιφατική και ανεξήγητη, πράγμα που και η ίδια ομολογούσε ότι την έκανε να υποφέρει. Σε μία επιστολή της στο διάσημο συμπατριώτη της, Β.Σ. Σολόβιεφ εξομολογήθηκε ότι ήθελε να δημοσιοποιήσει στους «Times» κι αλλού «ότι ο Master Morya και ο Mahatma Koot Hoomi είναι απλώς δημιουργήματα της φαντασίας μου εξ ολοκλήρου».

Γενικά υπάρχει ένα μπέρδεμα σχετικά με τις προσωπικότητες των Α.Δ. και τις αρμοδιότητές τους, όπως εξάλλου υπάρχει σημαντική διάσταση μεταξύ ΗPB, Bailey, Steiner κλπ. σε βασικά θέματα, παρόλο που υποτίθεται ότι όλοι τους αντλούσαν από την «Ιεραρχία». Έτσι ο Ιησούς π.χ. (σύμφωνα με τον KOOT HOOMI) «δεν είναι ένα ζωντανό πρόσωπο, απλώς είναι μία αφηρημένη ιδέα (spiritual abstraction)».

Η δε HPB δήλωσε ότι ο Ιησούς Χριστός δεν υπήρξε ποτέ ως ιστορικό πρόσωπο. Ο Χριστός κατ’ αυτήν είναι «ένα αντίγραφο των αβατάρ όλων των λαών, από τον Κρίσνα ως τον Ώρο», ενώ ο Ιησούς ήταν κάποιος «που έζησε περίπου 120 χρόνια πριν την Εποχή μας στη Λύδδα».

Και για τον KOOT HOOMI ή Kuthumi επίσης λέγονται διάφορα θρυλικά. Έτσι σ’ ένα θεοσοφικό περιοδικό απ’ το 1951, δημοσιεύτηκε ότι ο Μορύα και ο Kut Humi κατοικούν μαζί κάπου στο Θιβέτ. Ο Kut Humi έχει εκεί μία αγροικία, η οποία πρέπει να έχει διαστάσεις ουρανοξύστη, αφού φιλοξενεί «μία μεγάλη παγκόσμια βιβλιοθήκη με όλα τα κείμενα που σχετίζονται με τη θρησκεία και τη φιλοσοφία». Παλαιότερα ο Kut Humi ζούσε στην Αγγλία και σπούδασε στην Οξφόρδη. «Το παρουσιαστικό του είναι επιβλητικό. Είναι ψηλός και τα ξανθά μαλλιά του φτάνουν ως τους ώμους του. Το πιο ωραίο όμως είναι τα υπέροχα γαλανά μάτια του [αν και Θιβετιανός, η όψη του περιέργως πως θυμίζει έντονα τον «ανύπαρκτο» Ιησού Χριστό]. Έχει μυηθεί σε ύψιστες βαθμίδες μύησης και στον επόμενο κύκλο θα καταλάβει τη θέση που κατέχει τώρα ο Χριστός στην Ιεραρχία: είναι ο μελλοντικός Λυτρωτής του κόσμου».

Αντίθετα σ’ ένα εσωτεριστικό περιοδικό από το 1994 ο «Kuthumi Lal Singh είναι ένας από τους μεγάλους παγκόσμιους Διδασκάλους που επιδρούν εμπνέοντας την ανθρωπότητα από ανώτερα πεδία. Ανήκει στη Β’ Ακτίνα της θείας Σοφίας και μ.α. ήταν σε προηγούμενες ενσαρκώσεις ο Πυθαγόρας και ο Φραγκίσκος της Ασσίζης».

Στο μηνιαίο περιοδικό «Ο Άλλος Κόσμος» (3/1961) απεικονίζεται ζωντανός ο Kut Humi με τη σημείωση ότι είναι 62 χρόνων, γεννημένος στις 25-4-1899 στο Νταρτζήλινκ, θιβετιανής καταγωγής. Ο πατέρας του ήταν ο Kalil Adun Schernregig Khan και η μητέρα του η πριγκίπισσα της Ματζουρίας Deraki Alokananda Mai.

Εννοείται ότι σπούδασε, αυτή τη φορά στη Χαϊδελβέργη, στη Μαδρίτη, στη Βιέννη και στη Ν. Υόρκη. Το 1910 (δηλαδή εντεκάχρονος;!) ταξίδεψε σε όλη την Ασία, το 1913 διέμενε στη Ρωσία. Από το 1914 ως το 1916 (δηλαδή μεσούντος του Α΄ Π.Π.!) έκανε το γύρο του κόσμου. Το 1923 ήταν «στρατηγός σε μονάδες Ταρτάρων που πολεμούσαν τον Ερυθρό Στρατό, τον οποίο κατετρόπωσε το 1924 βόρεια από την Ούργκα»… Αργότερα, το 1959 στην (κομμουνιστική) Κούβα οργάνωσε ένα παγκόσμιο συνέδριο θρησκειών…

Σε σύγκριση με τη βιογραφία του, επομένως, τα παραμύθια της Χαλιμάς μοιάζουν πιο πληκτικά κι από ένα ανάγνωσμα με τα δρομολόγια των τρένων… Αλλά χωρίς ειρωνεία, δείχνει την τραγική ευπιστία κι αφέλεια κύκλων του εσωτερισμού… Και επίσης πόσο ανοικτοί είναι ορισμένοι σε μεταδόσεις από κακόβουλα ή φιλοπαίγμονα, δηλ. «πλακατζίδικα» πνεύματα του άλλου κόσμου.

Αλλά για να μην πλήξουμε εμείς τον αναγνώστη, ν’ αναφέρουμε κι άλλη μία πηγή από το 1893, σύμφωνα με την οποία, ο Kut Humi δεν ήταν ένας μαχάτμα, αλλά «ένας κατάσκοπος της ρωσικής κυβέρνησης που αντέγραψε τον Αμερικανό πνευματιστή Kiddle». Επίσης ο Μορύα «ήταν μια καθαρά μυθική φιγούρα και δεν εμφανίστηκε ποτέ στην ΗΡΒ με το αστρικό σώμα του».

«Αργότερα ο Kut Humi συμμάχησε με τους χαμερπούς εχθρούς τής Μπλαβάτσκι (με την Κουλόμπ, τη γραμματέα της, που αποκάλυψε το κόλπο της ΗΡΒ με τις δήθεν επιστολές των δήθεν μαχάτμας, και με άλλους), όταν η ΗΡΒ διαπίστωσε τις βυσσοδομίες του. δυστυχώς η ΗΡΒ υπήρξε σ’ όλη τη ζωή της ένα εργαλείο στα χέρια κακόβουλων προσώπων, τα οποία εκμεταλλεύτηκαν αισχρά τα ταλέντα της».

Με τα παραπάνω φαίνεται ν’ απαλάσσεται ως ένα βαθμό η αξιολύπητη ΗΡΒ, όμως πρέπει να παρατηρηθεί ότι κάθε άνθρωπος και ιδίως κάθε διάμεσο έλκει τα πνεύματα που αντιστοιχούν στον πνευματικό του προσανατολισμό.

Ο Σολόβιεφ δημοσίευσε το 1892 στο βιβλίο του «Μία Σύγχρονη Ιέρεια της Ίσιδος» τις ομολογίες της HPB για τα γραπτά της όπως για παράδειγμα αυτήν:

«Τα βιβλία μου δεν θα είχαν καμία επιτυχία εάν δεν συνοδεύονταν από τα φαινόμενα που παρουσίαζα. Χωρίς αυτά θα είχα πεθάνει από την πείνα προ πολλού. Κανένας δεν θα σκεφτόταν ότι κι εγώ είμαι ένα ζωντανό πλάσμα που χρειάζεται να φάει και να πιει… Μα τους έχω καταλάβει αυτούς τους αγαθούς ανθρώπους και συχνά διασκεδάζω τρομερά με τη βλακεία τους»!

Ο Σολόβιεφ, απευθυνόμενος στη συνείδησή της, προσπάθησε να την μεταπείσει να πάψει τις απάτες, φέρνοντας ως επιχείρημα το ασυνήθιστο φιλολογικό της ταλέντο που θα της επέτρεπε να επιβιώσει και να ικανοποιήσει τη φιλοδοξία της και συγχρόνως την εύθραυστη υγεία της. Όμως η ΗΡΒ απάντησε ξερά: «Πολύ αργά, για μένα δεν υπάρχει πια μεταστροφή»…

Τα παραπάνω γεγονότα που στη θεοσοφική γραμματεία για ευνόητους λόγους αποσιωπούνται, δείχνουν ολοκληρωμένα την τραγική προσωπικότητα της μαντάμ Μπλαβάτσκι. Ασφαλώς ο Θεός έχει έλεος και με αυτές τις ψυχές που εργάζονται εναντίον του. Όμως οι συνέπειες των πεπραγμένων της έχουν αντίκτυπο ακόμη και σήμερα στο πολύχρωμο μωσαϊκό του εσωτερισμού.

Στο «Μικρό Θεοσοφικό Λεξικό» της B. Flemming λέγεται ότι ο master Morya και ο Koot Hoomi «ίδρυσαν το 1875 μέσω της ΗΡΒ τη Θ.Ε., και έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία η πανάρχαια εσωτερική Γνώση διαδίδεται ανοιχτά και δημόσια». Κατά άλλες πηγές βέβαια (π.χ. Miers) οι Διδάσκαλοι πρωτοεμφανίστηκαν στην Ινδία.

(Όλα τα παραπάνω από: R.Passian «Licht und Schatten der Esoterik»)

Σύγχρονα «τέκνα» των Α.Δ.

Οι «Διδάσκαλοι» της ΗΡΒ έχουν βάλει το χέρι τους στην ίδρυση και στην εξάπλωση πολλών οργανώσεων θεοσοφικής έμπνευσης, όπως το κίνημα Ι – ΑΜ ή st. Germain Foundation, «The New Age Church of the Christ», «The Church Universal and Triumphant» του μέντιουμ Elizabeth ProphetGuru Maharishi») που το 1989 έγινε παγκόσμια γνωστή προαγγέλοντας τον επικείμενο πυρηνικό πόλεμο, και «The Universal Church» του Peter LeachLewis, για ν’ αναφέρουμε λίγες μόνο. σύμφωνα επίσης με τον τελευταίο, ορισμένοι «Διδάσκαλοι» πρωταγωνίστησαν στην ίδρυση της «Ανθρωποσοφικής Εταιρείας» (Α.Ε) του Ρ. Στάινερ, των Ροδόσταυρων του M. Heindel, της Lucis Trust της A. Bailey, της «Society of the Inner Light» της Dion Fortune, συγγραφέως της «Στοάς white Eagle» κ.ά. (Πηγή: Ρ. Πάσσιαν)

Εκτός αυτού οι διασταυρώσεις της Θεοσοφίας με άλλες παραδόσεις γέννησαν αμέτρητα παρακλάδια, π.χ. το Σουφισμό τού Ιναγιάτ Χαν, τη Bahai, (που όπως και ο Ελβετός Μπο Γιν Ρα δεν επιδιώκει να εδραιώσει μια νέα θρησκεία), την Αδελφότητα Subud, τις διδασκαλίες του Ομ. Αϊβανχώφ κ.ά.

Εξάλλου η πνευματιστική επικοινωνία μεταξύ «συγγραφέων» και ασωμάτων όντων συνεχίζεται αδιάκοπα μέχρι σήμερα με αμφίβολους καρπούς, αλλά μ’ εμπορική επιτυχία.

Μια πολύ γνωστή περίπτωση είναι η Αμερικανίδα συγγραφέας Jane Roberts που πειραματιζόμενη με τον αλφαβητικό πίνακα για να καλέσει πνεύματα, ήρθε σ’ επαφή μ’ ένα ον που συστήθηκε ως Σετ (Seth) (το όνομα ενός γιου του Αδάμ, αλλά και το όνομα του διαβόλου, στην αρχαία αιγυπτιακή θρησκεία). Ενώ η Roberts βρισκόταν σε κατάσταση ύπνωσης (trance), ο Σετ μιλούσε από μέσα της με αντρική φωνή. Ο ίδιος χαρακτήρισε «κανάλι» την Roberts, δηλ. «channel» και έτσι οι παλαιόθεν γνωστές μεντιουμιστικές πνευματιστικές αποκαλύψεις μετονομάστηκαν πιο μοντέρνα σε «channeling».

Στο μέντιουμ Roberts έκανε εντύπωση το διανοητικό επίπεδο των «αποκαλύψεων». Όντως, τουλάχιστον εν μέρει, είναι υψηλών επιστημονικών απαιτήσεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι αντίστοιχα υψηλό απαραίτητα είναι και το ήθος τους. Μολονότι κυκλοφόρησε περίπου μία ντουζίνα βιβλίων μ’ αυτές, και επιπλέον ο Seth θεωρείται σήμερα μέγας διδάσκαλος της σοφίας, ο έμπειρος αναγνώστης διαγιγνώσκει το αληθινό του ποιόν. Είναι χαρακτηριστικό εξάλλου ότι με τα συχνά σαρκαστικά επιχειρήματά του, το πρόσωπο του μέντιουμ αλλοιωνόταν κάνοντας τρομακτικές γκριμάτσες.

Ο Σετ ισχυρίζεται ότι ο Ιησούς δεν σταυρώθηκε ποτέ, αφού στη θέση του σταύρωσαν έναν άλλον που βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικών…

Και ενώ ο Ρούντολφ Στάινερ δίδασκε ότι στα Ακασικά χρονικά είχε δει υποτίθεται δύο διαφορετικά παιδιά με το όνομα Ιησούς, ο Σετ μιλάει για τρεις! (Πηγή: Ρ. Πάσσιαν).

Μια άλλη γνωστή οντότητα είναι από το 1977 ο Ramtha ο οποίος δηλώνει ότι πριν 35.000 χρόνια υπήρξε αιμοσταγής κατακτητής στην Λεμούρια, μα τώρα ανήκει στους αναληφθέντες διδασκάλους.

Έτσι έκανε πολυεκατομμυριούχο την Judy Knight, το μέντιουμ μέσω του οποίου μιλάει. Η Knight παίρνει μέχρι 1.000 δολάρια το κεφάλι για κάθε σεάνς με τον Rathma, αφού προφανώς υπάρχουν αρκετοί περίεργοι και εύπιστοι που τα πληρώνουν! Πρώην οπαδοί της έχουν δηλώσει ότι η Knight τους απειλούσε ότι ο Ramtha θα τους τιμωρούσε αμείλικτα αν δημοσιοποιούσαν τα τεκταινόμενα στη «σχολή» της.

Ανάμεσα στους πιο διάσημους οπαδούς του είναι η Σίρλευ ΜακΛέιν που τον έκανε γνωστό το 1985 με το βιβλίο της «Χορός στο Φως». Για τον Ramtha δεν υπάρχει κόλαση ούτε διάβολος. όμως είχε προαναγγείλει τον ολοκληρωτικό αφανισμό ολόκληρων ομοσπονδιακών πολιτειών των ΗΠΑ από τρομερές φυσικές καταστροφές που δεν ενέσκηψαν. Ωστόσο εκατοντάδες οπαδοί του εγκαταστάθηκαν κοντά στη φάρμα της Νάιτ, γιατί εκεί μόνο θα ήταν ασφαλείς κατά τον Ramtha. (Πηγή: Ρ. Πάσσιαν).

Τη συνταγή για επιτυχημένα bestsellers του εσωτερισμού κατέχουν κι άλλοι γνωστοί συγγραφείς, όπως ο Κάρλος, Καστανέδα, ο Π. Κοέλο, ο Τζέιμς Ρέντφιλντ. Μερικές γνώσεις από τον εσωτερισμό και το σαμανισμό, μία οξυμένη φαντασία και αρκετή θρασύτητα αρκούν για να πουλήσουν εκατομμύρια αντίτυπα.

Το ίδιο ισχύει και για άλλους λιγότερο γνωστούς αστέρες αυτού του γαλαξία, όπως οι Marlo Morgan, Dan Milman, Lynn Andrews.

Μια λιγότερο ακίνδυνη περίπτωση είναι το «Συζήτηση με τον Θεό» του Νηλ Ντόναλντ Γουώλς, επίσης προϊόν μεντιουμιστικής γραφής. Ο «θεός» του Γουώλς λέει:

«Όλα είναι σχετικά. Εγώ δεν αγαπώ το «καλό» πιο πολύ απ’ το «κακό». Ο Χίτλερ πήγε στον παράδεισο… Υπ’ αυτήν την έννοια το μέγιστο για τον θεό είναι η στιγμή που συνειδητοποιείτε ότι δεν χρειάζεστε κανέναν θεό…»

Τέλος ας αναφερθεί και το «Υδροχοϊκό Ευαγγέλιο» του Levi Dowling, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι το είχε διαβάσει στα ακασικά χρονικά. Είναι ένα από τα πρώτα βιβλία (1908) που μίλησαν για την εποχή του Υδροχόου και προφήτεψαν τον ερχομό ενός νέου μεσσία, που δεν ήταν άλλος από τον ίδιο το συγγραφέα! Επειδή δε στο βιβλίο έπαιζαν ένα ρόλο και «οι διδάσκαλοι», ήταν στο πνεύμα της Θεοσοφίας. Έτσι κατ’ αυτόν ο Ιησούς ταξίδεψε στην Ινδία, στο Θιβέτ, στην Περσία, στην Ουρ, στη Βαβυλώνα, στους Δελφούς και στην Αθήνα. Στην Ηλιούπολη της Αιγύπτου μυήθηκε στα ανώτατα μυστήρια και έτσι «έγινε Χριστός». Η όλη ιστορία καταλήγει στην αυτολύτρωση του ανθρώπου, μετά από αμέτρητες ενσαρκώσεις.

(Όλα τα προηγούμενα από Ρ. Πάσσιαν: «Φως και Σκιά του Εσωτερισμού»)

Σε τελευταία ανάλυση ο καθένας πρέπει να διαβεί όλα τα πεδία της πλάνης, ώστε ν’ αναπτύξει την απαραίτητη κριτική ικανότητα για να βρει την αλήθεια, όπως λέει και ο Γ. Λόρμπερ.

Από τα προηγούμενα πρέπει να ‘γινε φανερό ότι οι περισσότερες ασώματες οντότητες που μεταδίδουν σε κανάλια τους στη Γη είναι πνεύματα που σκόπιμα παραπλανούν τους ανθρώπους με ψεύτικες «γνώσεις» είτε για να διασκεδάσουν με την αφέλειά τους (βλ. βλακεία τους) είτε για να αυτοπροβληθούν είτε για να εξουσιάσουν και να παρασύρουν, ως εργαλεία στα χέρια του «πονηρού».

Βέβαια υπάρχουν επίσης πνεύματα με καλές προθέσεις μεν, αλλά όχι τόσο προχωρημένα ώστε να μπορούν να μεταδώσουν την Αλήθεια ως εργαλεία του Θεού. Γιατί αλήθεια υπάρχει μόνο μία και δεν χωράει εξόφθαλμες αντιφάσεις. Ως εκ τούτου είναι σαφές ότι τα περιβόητα Ακασικά Χρονικά με τις διαμετρικά αντίθετες και ποικίλες «ανγνώσεις» τους αποτελούν εφεύρεση κακόβουλων πνευμάτων. Γιατί η ικανότητα να δει κάποιος την μία μοναδική Αλήθεια, είτε στο απόμακρο παρελθόν είτε στο απόμακρο μέλλον, εξαρτάται πάντα από το σχέδιο του Θεού και εξυπηρετεί ένα συγκεκριμένο σκοπό, για το φωτισμό – και όχι τον εντυπωσιασμό – των ανθρώπων.

Ο Ιησούς Χριστός και οι Α.Δ.

Για να γίνουν αυτά πιο κατανοητά, ας δούμε αμέσως ένα κείμε­νο της Μπέρτα Ντούντε για τη διαφορά του Ιησού Χριστού από άλ­λους αναληφθέντες δασκάλους:

«Όταν βάδιζα στη Γη, συντελέστηκε μια ριζική μεταμόρφωση σε ολόκληρο τον πνευματικό κόσμο, καθώς ήταν μια πράξη που είχε αντίκτυπο σε ολόκληρο το σύμπαν. Κι η πράξη αυτή ήταν η ενανθρώπιση του Αιώνιου Πνεύματος του Θεού, που ήθελε να γίνει ορα­τός για όλα τα πλάσματά Του, που δεν μπορούσαν να Τον δουν πριν πάρω σάρκα και κατοικήσω σαν ένας άνθρωπος ανάμεσα στους ανθρώπους.

Η ενανθρώπιση του Θεού μέσα στον Ιησού είχε προβλεφθεί πριν από αιωνιότητες, γιατί γνώριζα ότι η επιθυμία των πλασμάτων Μου ήταν να δουν Αυτόν από τον οποίο είχαν προέλθει. Όφειλαν όμως, και χωρίς να Με βλέπουν, να γνωρίζουν ποια ήταν η προέλευσή τους και γι’ αυτό άλλωστε απαιτούσα να Με αναγνωρίσουν αλλά αυτά το αρνήθηκαν και προτίμησαν να αναγνωρίσουν εκείνον που τα εί­χε γεννήσει [τον Εωσφόρο], με αποτέλεσμα να εκπέσουν τότε από το βασίλειο Μου.

Τώρα, λοιπόν, ικανοποιούσα την επιθυμία τους και ερχόμουν στη Γη ως ορατός Θεός μέσα στον Ιησού, αφού Αυτός είχε γίνει τόσο δι­κός Μου, που μπορούσα να Τον κατακλύσω τελείως με τη δύναμη της Αγάπης Μου.

Τώρα πλέον ο Ιησούς είναι και θα παραμείνει η Αιώνια Θεότητα για όλα τα πλάσματα, καθώς όχι μόνο οι κάτοικοι της Γης, αλλά και όλων των κόσμων βλέπουν στο πρόσωπο του Εμένα. γιατί ναι μεν σε αυτή τη Γη κατοίκησα σε μια ανθρώπινη μορφή, ωστόσο και οι κάτοικοι των άλλων αστρικών σωμάτων, όπως και όλοι οι κάτοικοι του φωτεινού βασιλείου, υποκλίνονται μπροστά σε αυτήν την ψυχή, που δέχθηκε μέσα της το ύψιστο Θείο Πνεύμα σε όλη του την πλη­ρότητα. Επομένως, ο Ιησούς είναι ο κυρίαρχος του σύμπαντος, εί­ναι ο Θεός και θα είναι αιώνια η προσωποποίηση Εκείνου που σας έφερε στη ζωή και που δημιούργησε τα πάντα, διότι η ουσία Του εί­ναι η Αγάπη και από Αυτή προήλθαν όλα όσα υπάρχουν.

Όλοι οι κόσμοι και όλα τα όντα στους κόσμους αυτούς μπορού­σαν να δουν το έργο της λύτρωσης. Και επειδή όλα αυτά τα όντα τα βαραίνει μία λίγο ως πολύ μεγάλη ενοχή, γιατί διαφορετικά δεν θα είχαν τοποθετηθεί στα διάφορα κοσμικά σώματα [για τον εξαγνι­σμό τους], γι’ αυτό πρέπει επίσης να δεχτούν τη λύτρωση από Αυ­τόν και οφείλουν να αναγνωρίσουν ότι είναι ο Υιός του Θεού και ο λυτρωτής του κόσμου, στον οποίο ενσαρκώθηκα Εγώ ο Ίδιος. Απ’ αυτό, λοιπόν, θα καταλάβετε ότι ο Ιησούς αποτελεί μία εξαιρετική περίπτωση και δεν μπορεί να θεωρηθεί σαν ένας ακόμη από τους «αναληφθέντες δασκάλους».

Γι’ αυτό οφείλουν οι κάτοικοι των άλλων κόσμων επίσης να Τον αναγνωρίζουν αιώνια ως Εκείνον που δέχτηκε Εμένα μέσα Του και γι’ αυτό το λόγο είναι και θα είναι για πάντα αληθινά και πραγμα­τικά Θεός.

Και το όνομά Μου είναι και θα μείνει για πάντα Ιησούς Χριστός, το Θείο Πνεύμα που ενσαρκώθηκε στον Ιησού, ένα όνομα που θα είναι το ίδιο σε όλους τους κόσμους, είτε είναι ακόμη υλικής φύσης είτε πρόκειται για το πνευματικό βασίλειο του φωτός.

Κάτω από το όνομά Του κρύβομαι Εγώ ο Ίδιος, που υπάρχω α­πό τη μία αιωνιότητα στην άλλη… με το όνομά Του μπορείτε εσείς οι άνθρωποι να μιλάτε σε Μένα και Εγώ πάντοτε θα ακούω τη φω­νή σας και θα σας απαντώ… Σε Αυτόν Με βλέπετε πρόσωπο με πρό­σωπο… Έρχομαι κοντά σε σας, που θέλετε να σας μιλήσω, ώστε ο ίδιος ο Θεός και Πατέρας σας σάς μιλά μέσα από τον Ιησού.

Επομένως, ξέρετε πώς πρέπει να αξιολογείτε μεταδόσεις που έρ­χονται από το διάστημα (σ.τ.μ.: το αστρικό πεδίο) και δεν αναγνωρί­ζουν τον Ιησού, ώστε βάζουν έτσι όρια ανάμεσα στη Γη και το δικό τους κόσμο.

Όλες οι φωτεινές οντότητες έχουν γνώση της ενανθρώπισής Μου στον Ιησού, έχει γίνει για όλους η ορατή Θεότητα και όλα τα όντα που βρίσκονται στο φως μπορούσαν πια να Με αντικρύσουν πρό­σωπο με πρόσωπο. Το μεγάλο Θείο Πνεύμα περιβλήθηκε με ένα ανθρώπινο περίβλημα και το κράτησε για τους αιώνες των αιώνων. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και γ’ αυτό όλοι επί­σης οι «αναληφθέντες δάσκαλοι» πρέπει να το αναγνωρίσουν, όσο ψηλά και αν βρίσκονται στην εξέλιξή τους, διαφορετικά δεν δικαιού­νται να αποκαλούνται έτσι… Το ζήτημα της ενανθρώπισής Μου δεν μπορεί να τους είναι άγνωστο και, εάν θέλουν να διδάσκουν την κα­θαρή αλήθεια, οφείλουν και εκείνοι να διδαχτούν πρώτα από το ε­σωτερικό τους πνεύμα και να αναγνωρίσουν την ενανθρώπισή Μου στον Ιησού.

Αυτό ισχύει τόσο για τους κατοίκους άλλων κόσμων, που μεταδί­δουν πνευματιστικά τις γνώσεις τους όσο και για τους γήινους αν­θρώπους, που θεωρούν ότι ανήκουν στους ανώτερους καθοδηγητές και επίσης με τη σειρά τους διδάσκονται από τέτοιους δασκάλους από τον πνευματικό κόσμο.

Όμως εκείνοι δεν διδάσκονται από Μένα τον Ίδιο, γιατί τότε σί­γουρα θα τους είχα διδάξει για την ενανθρώπισή Μου στον Ιησού. Γιατί ακόμη κι αν κάποιος άνθρωπος δεν έχει καμία σχετική γνώ­ση, επειδή οι θρησκευτικές του πεποιθήσεις είναι διαφορετικές, εν τούτοις είναι βέβαιο ότι το Πνεύμα Μου θα τον διδάξει και θα του δώσει τη μοναδική εξήγηση που ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Για­τί μόνο Εγώ δίνω την αλήθεια και δεν την αρνούμαι σε κανένα, ό­μως μπορώ να την προσφέρω πάντα μόνο εκεί όπου ακούν πρόθυ­μα Εμένα και το Λόγο Μου. Όπου μπορεί να ενεργήσει το Πνεύμα Μου σε έναν άνθρωπο, ακόμη κι έξω από τις παραδοσιακές ανθρώ­πινες γνώσεις, εκεί μπορεί να διεισδύσει η καθαρότατη αλήθεια, σύμφωνα με τη θέλησή Μου».

ΟΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΚΟΣΜΟΙ

εκδ. Πύρινος Κόσμος

2020-03-25T17:46:29+00:00